Jubilej Usmiljenja

#BODIdoberDELAJdobro
»Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli« (Mt 5,7)

Telesna in duhovna dela usmiljenja za mlade v jubileju usmiljenja

V poslanici za 31. Svetovni dan mladih je papež Frančišek zapisal: »Vam, mladim, ki ste zelo stvarni, bi rad v prvih sedmih mesecih leta 2016 predlagal, da izberete po eno telesno in eno duhovno delo usmiljenja in ju vsak mesec uresničujete.« V Medškofijskem odboru za mladino smo se odločili, da mladim vsak mesec predlagamo po eno telesno in duhovno delo usmiljenja. Začnemo z januarjem 2016. Pripravljena je uvodna kateheza, ostalo pa sledi sproti, vsak mesec. Dejavnosti bodo predlagane za osebno prizadevanje, za graditev boljšega sveta v odnosu z bližnjimi in z Bogom.

Papež mlade med drugim spodbuja:
"Evangeljske blagre vedno rad povežem s petindvajsetim poglavjem Evangelija po Mateju, ko nam Jezus predstavi dela usmiljenja in pravi, da bomo sojeni po njih. Zato vas vabim, da ponovno odkrijete telesna dela usmiljenja: lačne nasičevati, žejne napajati, nage oblačiti, popotnike sprejemati, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrliče pokopavati. In ne pozabimo na duhovna dela usmiljenja: grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, krivico voljno trpeti, žalivcem iz srca odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi. Kot vidite, usmiljenje ni »dobrotništvo«, niti zgolj čustvenost. Gre za preverjanje pristnosti, da smo Jezusovi učenci, naše verodostojnosti, da smo kristjani v današnjem svetu.
Vam, mladim, ki ste zelo stvarni, bi rad v prvih sedmih mesecih leta 2016 predlagal, da izberete po eno telesno in eno duhovno delo usmiljenja in ju vsak mesec uresničujete."

Za vsak mesec od januarja do julija 2016 so pripravljene spodbude za udejanjanje enega telesnega in enega duhovnega dela usmiljenja. Sproti bodo pripravljene kateheze in molitev za vsakogar osebno, za animatorsko, mladinsko veroučno ali podobno skupino mladih. Smiselno se lahko uporabi samo kakšen del tega gradiva.

Plakat #BODIdoberDELAJdobro s predlogi del usmiljenjaprenesi (naročila dodatnih plakatov – brezplačno na mom@rkc.si ali 01/426-84-77; GSM 051-303-815) stran1.jpg, stran2.jpg

12usmiljenih 12 katehez za srečanja v programu Malo občestvo

Kateheza junij 2016 – jetnike reševati, žaljivcem iz srca odpustiti – prenesi

Kateheza maj 2016 – bolnike obiskovati, žalostne tolažiti – prenesi

Kateheza april 2016 – nage oblačiti, grešnike svariti – prenesi

Kateheza marec 2016 – popotnike sprejemati, krivico voljno trpeti – prenesi

Kateheza februar 2016 – žejne napajati, dvomljivcem prav svetovati – prenesi

Kateheza januar 2016 – lačne nasičevati, nevedne učiti – prenesi

Uvodna kateheza (december 2015)povezava

O Jubileju Usmiljenjapovezava